Copy

 

Het nieuwe culturele seizoen is van start gegaan! In deze nieuwsbrief vertel ik jullie graag meer over wat ik de afgelopen tijd heb gedaan en kijken we vooruit naar de komende periode. Zo kun je meer lezen over de onthulling van het monument van het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St,Lambertus, de start van Sjevemet Leëft, Kirchroa Jeet Plat '23, herdenken in Kerkrade en Margraten, de boekpresentatie van Maurice Hinzen, Plat-Vorm en natuurlijk ook een gedicht 'Vrunk'.
 
Jrus,
Wim Heijmans
 

Standbeeld & gedicht Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus

‘e lid klinkt, ing hank in d’r ruk, bild va verbóngeheet, tzezame moeziek, i heng jestrengelde noeëte’ een zin uit mijn gedicht ter ere van het 150-jarige bestaan van Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus. Voor dit gedicht liet ik me inspireren door het kunstwerk van beeldhouwer Bert Schiffelers (foto). Op een prachtige zondagmiddag onthulde burgemeester Petra Dassen het beeld dat gemaakt is ter ere van dit bijzondere jubileum.
 

Sjevemet Leëft

Op een zonnige zaterdag bruiste het op de Kaffeberg in Chevremont. Alle verenigingen van de wijk presenteerden zich tijdens het nieuwe evenement Sjevemet Leëft. Muziek, cultuur en sport kwamen samen. Tijdens de presentatie van Harmonie St. Philomena droeg ik een gedicht voor op de klanken van de 'Philomena Mars' gespeeld door klarinettist Jos Offermans.
 

Kirchroa Jeet Plat

Tijdens het tweejaarlijkse dialectfeest Kirchroa Jeet Plat 2023 was er een speciale editie van Plat-Vorm. We verzamelden op het Martin Buberplein en wandelden naar de Galerie in de Orlando Passage. Daar droegen Hans Schillings, Loek van de Weijer en ik proza en poëzie voor. Noor Vanhommerig en Wiel Hamers zorgden voor de muzikale omlijsting.

Herdenken

In september herdenken we op verschillende momenten de bevrijding van Zuid-Limburg in de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar mag ik op twee momenten aanwezig zijn en een gedicht voordragen. Vandaag, 24 september, staat de Vredeskapel in Kerkrade geheel in het teken van de Vredeswake. Vanavond draag ik er een gedicht voor en wordt de eerste Eurode Vredesprijs uitgereikt. Hier vind je het hele programma. Op zaterdag 30 september maak ik samen met de gezamenlijke Jeugdharmonie van Kerkrade een rondgang op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten.
 

Miensjemiensj

Op zondag 15 oktober heb ik de eer het eerste exemplaar van Miensjemiensj te mogen ontvangen. Schrijver Maurice Hinzen presenteert deze bundel bij A jenne Sjlaagboom op de Markt.
 

Plat-Vorm

Iedere laatste vrijdag van de maand organiseer ik samen met Marc Charlier, Piet Nieuwenhuizen, Hans Schillings en Loek van de Weijer, Plat-Vorm. Een middag vol inspiratie, verbinding, taal én plezier. Heb je ook ideeën over taal, poëzie die je met ons wilt delen, je eigen poëzie voordragen of er bij zijn als luisteraar? Je bent van harte welkom! Op 29 september vertrekken we om 14.45 uur vanaf het Martin Buberplein en wandelen we naar D'r Sjlaagboom. 
 
 

vrunk

in d’r vrujje mörje
ing hank óp de sjouwer
zon i dauwdamp
sjtille laach
sjlaiernieëvel
e woad
vrunk
wieëst in d’r daag
tse hure zage veule
bis noa d’r oavend

vrunk
um tse zieë

sjun wen ‘t inne zeët

 

2019

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Geef hetDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.door.

Credits: Foto Amerikaanse Begraafplaats Margraten CC-0