Midzomer, eindeloze dagen, stralende zon, wolkeloze hemel en de vakantie in het vooruitzicht. In deze laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie vertel ik jullie graag meer over wat ik de afgelopen maand heb gedaan en geef ik fijne leestips voor de zomer. Zo kun je meer lezen in deze nieuwsbrief over mijn lezing bij de Drie Ringen, poëzie bij Beleef Kerkrade TV, mijn deelname aan de Stadsgesprekken over het nieuwe cultuurbeleid en mijn gedicht voor de herdenking van Gino.
 
Iech wunsj uuch inne sjunne zommer!
 
Jrus,
Wim Heijmans
 

Lezing D'R JANK VAN DE TSIET

In mei was ik te gast bij De Drie Ringen, centrum voor zingeving, spiritualiteit en ontmoeting in Kerkrade. Tijdens deze sfeervolle avond vertelde ik over mijn visie op taal, hoe ik te werk ga als schrijver en dichter, de kracht van dialect, projecten die mij bijzonder inspireerde zoals De Positieve Stad en Noor Vanhommerig en Wiel Hamers zorgden voor de muzikale begeleiding.
 
 

Poëzie op TV

Als Stadsdichter van Kerkrade zal ik in iedere uitzending van Beleef Kerkrade TV een gedicht uitdragen. Een mooi initiatief om meer mensen in Kerkrade kennis te laten maken met poëzie en dialect. Hier vind je alle uitzendingen.
 
Nieuw cultuurbeleid Kerkrade
Gemeente Kerkrade gaat samen met culturele verenigingen, organisaties én inwoners in gesprek over het nieuwe cultuurbeleid. Ieder stadsgesprek heeft een ander thema op het gebied van cultuur. Als stadsdichter was ik uitgenodigd voor het eerste gesprek over muziekverenigingen. Ik las een verhaal en gedicht voor ter inspiratie voor de avond. De komende maanden staan er nog meer Stadsgesprekken gepland over de thema's: Immaterieel erfgoed verenigingen, Podium verenigingen, Evenementen en festivals, Cultuureducatie, Innovatie, vernieuwing en broedplaatsen.

Zomerleestips

Wat is er fijner dan op je strandbedje, in je tuinstoel of op het terras te genieten van een mooi boek? Graag tip ik twee van mijn favorieten voor deze zomer. De klassieker Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry  werd door Martin Krewinkel vertaald in het Kerkraads dialect. 

Jaap Robben stelde 'Heel de wereld wordt wakker' samen, een verzamelbundel met de 333 mooiste Nederlandse en Vlaamse gedichten voor kinderen, geschreven tussen 1990 en nu. Om voor te lezen aan je (klein) kinderen of om zelf van te genieten.

 
 

Gino

Op 4 juni herdachten we Gino, op verzoek van het Gemeentebestuur schreef ik dit gedicht voor deze treurige dag.

Roller
roller óp d’r sjtoep
ee bee zetst aaf
sjweëve
ee bee sjteet
eëvewieët

rollende reer
drieëne i mitwink
va vräud
noa sjpel
mit ronge bal
hin en heer
kingervus sjneure

roller an d’r rank
óp ing zie
waad
óp bee
oes eëvewieët

rollende reer
drieëne i teëjewink
nog noa
sjtil sjpel
ronge bal
in ‘t jraas
kingervus raeste

bal oes-jerold
lóf sjtreumt i ballonge
sjtieje óp noa de loeët
zonnesjtroale tusje wólke
keure troeës
e lid klinkt

Gino
 

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Geef hetDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.door.