De bloesem aan de bomen en struiken bloeit uitbundig, de lente is in volle gang en we warmen ons steeds vaker aan de voorjaarszon. Mei, de maand van bloei, van herdenken en vieren. We staan stil bij het verleden, vergeten niet en vieren dat we in vrijheid mogen leven. In Kerkrade zijn er verschillende activiteiten rondom 4 en 5 mei. Zo is er in de HuB. op 5 mei onze theatervoorstelling D'r Kelder over de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in Kerkrade. Verder in deze nieuwsbrief 'In gesprek' waarin ik een mijn ontmoetingen als stadsdichter uitlicht, mijn bezoek aan Beleef Kerkrade TV, Plat-Vorm, de agenda en 'zoam' een gedicht dat ik schreef na een bezoek aan de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten.
 
 
Jrus,
Wim Heijmans
 

In gesprek met: Jotja Bessems

De afgelopen maanden ontmoette ik al vele mensen als Stadsdichter. In de nieuwsbrief vertel ik jullie hier graag meer over, zo sprak ik met filmmaker Jotja Bessems. Sinds 2002 maakt zij als filmmaker documentaires en films in opdracht. 'Stad Onderweg' is een documentaire van haar hand over de evacuatie van 30.000 Kerkradenaren in de Tweede Wereldoorlog. Voor de research van Jotja's nieuwe project over grenzen, ging ik met haar op pad in het grensgebied tussen Kerkrade en Herzogenrath.
Op de foto zie je Jotja Bessems & mijn gedicht over mensen en grenzen.
 
Beleef Kerkrade TV
Op uitnodiging van Beleef Kerkrade TV sprak ik met Fer Kousen over het stadsdichterschap o.a. over mijn visie en plannen om kinderen en jongeren te enthousiasmeren voor taal, dialect en poëzie. Dit gesprek is te zien op zondag 7 mei om 13.00 uur op RTV Parkstad.
 

Theatervoorstelling D'r Kelder

September 1944, de bevrijding van Kerkrade staat voor de deur, echter staat de inwoners nog een ingrijpende gebeurtenis te wachten. Ruim 30.000 inwoners uit Kerkrade worden geëvacueerd vanaf 25 september. Een operatie die een enorme impact op Kerkrade en haar inwoners heeft. De door mij geschreven theatervoorstelling D'r Kelder gaat over deze periode, de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in Kerkrade. Het verhaal wordt door acteur Roger Lataster verteld in het Kerkraads dialect, Marc Charlier geeft in het Nederlands een historische toelichting en pianist Wiel Hamers verzorgt de muzikale begeleiding.

De afgelopen maand bezochten we scholen om meer te vertellen over dit project. De voorstelling met aansluitende educatieve activiteit kan op scholen worden opgevoerd voor leerlingen van groep 7,8 en maakt hen ervan ervan bewust dat oorlog ook in hun directe omgeving heeft plaatsgevonden en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Benieuwd naar D'r Kelder? Op 5 mei kun je deze voorstelling bezoeken in de HuB. (geschikt vanaf 10 jaar).
HuB. | vr. 5 mei | 16.00-16.30 uur | gratis | aanmelden:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 045 763 0520
 

Plat-Vorm

Iedere laatste vrijdag van de maand organiseer ik samen met Marc Charlier, Piet Nieuwenhuizen, Hans Schillings en Loek van de Weijer, Plat-Vorm. Een middag vol inspiratie, verbinding, taal én plezier. Tijdens de afgelopen edities van Plat-Vorm las ik gedichten voor en maakten we plannen om taal en gedichten een vaste plek in Kerkrade te bezorgen o.a. door een audio-zuil in het Stadspark en een tocht door de wijken met gedichten en muziek.

Heb je ook ideeën over taal, poëzie die je met ons wilt delen, je eigen poëzie voordragen of er bij zijn als luisteraar? Je bent van harte welkom! Op 26 mei vertrekken we om 14.45 uur vanaf het Martin Buberplein en wandelen we naar D'r Sjlaagboom. 

 

 

Op de agenda


Donderdag 4 mei
Dodenherdenking Kerkrade, start 18.45 uur Markt, stille tocht & aansluitend programma, ik zal onder muzikale begeleiding van Wiel Hamers een gedicht voordragen.

Vrijdag 5 mei
Themabijeenkomst Evacuatie, Gemeente Simpelveld, voorstelling D'r Kelder & vertoning documentaire 'Stad Onderweg', kijk hier voor meer informatie.

Voorstelling D'r Kelder, Hub., 16 uur, toegang gratis, kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Maandag 8 mei
Lezing bij de drie ringen, centrum voor zingeving en spiritualiteit, 19.30 uur, ik geef een lezing met muzikale begeleiding van Wiel Hamers, Noor Vanhommerig zal een aantal van mijn liederen zingen. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden
 
 

zoam

sjträue
zoam sjträue
waast in de zon
drinkt reën
raest i sjtere
i mondelit

sjträue
blom bluit
waast in d’r jaad
sjenkt kluur
ruucht i jeróch
i dageslit

sjträue
oes heng van lu
umermt vrid
keurt jeveul
hatsenswerm
leëvenslang

sjträue
zoam va leefde
zieëne
en d’r krig
drieft in d’r wink
luest ziech i troane
va voet
wied voet
ummer voet

2019