lees hier meer over: 

 

 INTRO 

 

 EDUCATIE 

 

 COMMUNICATIE 

 

 ACTIVITEITEN 

 

 NIEUWSBRIEF 

 

 

Update activiteiten stadsdichter periode december 2022- heden

 

 

  Eerdere relevante activiteiten  

 

De Drie Ringen, centrum voor spiritualiteit en zingeving, nodigde mij in het kader van de Boekenweek uit voor een lezing over mijn boek ‘D’r jank van de tsiet’. Echter door corona werd de bijeenkomst twee maal uitgesteld. De nieuwe datum is 8 mei 19.30 –21.30 u. Entree 10 euro incl. koffie en vla.

 

Jotja Bessems, een documentaire-maakster uit Utrecht benaderde mij om mee te werken aan een documentaire over grenzeloos contact. We hebben ideeën uitgewisseld en het Wormdal bezocht. Ik heb een gedicht geschreven over grenzen. Jotja verfilmde eerder een documentaire over de bevrijdingsmanifestatie in Kerkrade. De komende jaren zal gewerkt worden aan de realisatie van de documentaire.

 

Evelien, medewerkster van verzorgingshuis Kling Nullet heeft contact gezocht. Zij nodigt mij uit om voor te dragen in de poëzieweek. Een oud-leerling heeft haar hiervoor getipt. Ze is enthousiast over mijn gedichten.

 

Erwin Lennarts, medewerker van RTVMaastricht heeft mij benaderd om hem te

assisteren de tekst van een lied uit het oosten van het land te vertalen in de Kerkraadse taal. Erwin komt zelf uit Wahlwiller. Ik leerde hem kennen bij een Veldeke avond van de kring Rónk um Mamelis in de bibliotheek van het klooster Wittem. Hij zong bij de muziekgroep L3. Ik droeg er voor. Net als de Maastrichtse schrijfster Vivianne Rijnders. Toen werd het idee geboren voor het programma Lieteratoer i Moeziek en Bild.

In de Leenderkapel Landgraaf is in de maand mei Mariavieringen. Ik heb het verzoek gekregen om het thema-gedicht van dit jaar te schrijven en voor te dragen bij de opening op 1 mei. Ik heb me laten inspireren door mijn herinnering aan mijn moeder Maria.

 

Dialectgedicht voor de expositie 450 jaar Nederland i.o.v. Hans Schillings

Dialectgedicht voor permanente expositie Nazitijd i.o.v. Hans Schillings
 

 

 

 

  Activiteiten december   

 

14 december

Benoeming stadsdichter

Correspondentie met twee componisten Jos Bruls en Willie Arets die ideeën voor muziek & poëzie met me deelden en willen oppakken

23 december

Bijeenkomst van de ‘Plat-vorm’ groep, Marc Charlier (voorzitter jury Stadsdichter), Loek van de Weijer (collega-schrijver, o.a. de wekelijkse Jinne Prul- feuilleton in de Via), Hans Schillings (voorzitter Oranjevereniging) Piet Nieuwenhuizen (schrijver). Steeds de laatste vrijdag van de maand zullen we in d’r Sjlaagboom tussen 15 en 17 uur in een ontspannen sfeer het culturele leven van Kerkrade bespreken. Eventueel kunnen meerdere personen aanschuiven om aan het gesprek deel te nemen.

 

 

  Activiteiten januari  

 

2 januari

Bijeenkomst in Sittard bij schrijfster Lizette Colaris. Samen met de Kerkraadse schrijvers Loek van de Weijer, Piet Nieuwenhuizen bespreken wij ons derde Lieteratoer, Moeziek en Bild programma op 23 januari. Een samenspel van muziek, Wiel Hamers, beelden, Peter Geerdes en taal, Kerkrade Sittard. Lizette vervangt Vivianne Rijnders.

 

Het boek Vasteloavendvrundsjes van Vivianne Rijnders heeft Loek bewerkt in het Kerkraads. In de Carnavalstijd bezoekt hij met meerdere schrijvers basisscholen om het boek aan de kinderen uit te delen en te bespreken. Dit jaar voor de derde keer.

 

4 en 19 januari

Muziekbespreking van het programma Lieteratoer i Moeziek en Bild bij pianist Wiel

Hamers

 

11 januari

Interview met Rainier Eggen van RTV Parkstad 20.15 – 21.15 u

 

12 januari

Gesprek met Marc Charlier omtrent de functie van de  stadsdichter .Aansluitend gesprek Carla Aarts en Marc in de HuB. Kennismaking en afspraak regelmatig bij elkaar te komen om aan een idee te werken voor het stimuleren van betrokkenheid van jongeren doelgroepen.

 

16 januari

Telefonische afspraak  met Sidney van de Berg van de Stichting Positieve Stad. Met hem heb ik samengewerkt in het project van Kerkrade West. Een groep van kunstenaars, rappers, cineast, muralist gaven samen vorm aan een idee voor verbondenheid tussen mensen en tijd in een wijk. Het idee van verbondenheid zal een basis kunnen zijn voor een betrokkenheid van jeugd bij poëzie en dialect. Het kan mogelijk leiden tot de functie van een jeugdstadsdichter.
 

17 januari

Contact met Evelien van zorginstelling Kling Nullet. Ik bezoek op 25 januari drie woonvormen. Telkens 20 min. Ik ben er om 10 u. om voor te bespreken. De start is om 10.30u.


18 januari

De tekst van het lied van Erwin besproken in de studio van Patrick Pesch. De opnames van het lied zal na de Carnaval plaats vinden. Ook de videoregistratie van de clip. Aan de realisatie neem ik deel.


19 januari

Gesprek met Hans Schillings, het onderwerp is ons gezamenlijke bezoek aan de basisscholen om aandacht te vragen voor D’r Kelder. We zullen de mogelijkheid onderzoeken om documentatiemateriaal samen te stellen. We denken aan een poster en lesbrief en het originele verhaal van D’r Kelder. Dit samen in een goed verzorgd pakket. Belangrijk is om hier via subsidie de benodigde financiën te verkrijgen. Dit geldt ook voor het theaterprojekt van d’r Kelder.

Gesprek Carla Aarts in de HuB. De voortgang van het idee Kinderkaalkloep aan de hand van artikel op mijn website. Volgende bijeenkomst 2 februari.

 

25 januari

Activiteit tijdens poëzieweek  in drie woongroepen Kling Nullet.

 

26 januari

Lieteratoer i Moeziek en Bild programma, kleine zaal van de HuB.

 

27 januari

‘Plat-vorm’ in d’r Sjlaagboom. Maandelijkse cultuur-bijeenkomst 15 – 17 uur

 

28 januari

Verzoek van Ruud Moonen om een gedicht te schrijven voor de historische folder over de Wilhelminafontein.

Beste Wim, De Wilhelminafontein te Bleijerheide, ontwerp van mijn vader, kunstenaar Piet Moonen, bestaat 27 augustus 2023, 75 jaar. Het kan zijn dat het feest comité  jou vraagt een kort gedicht te schrijven voor in een historische folder. De niet meer weg te denken fontein is een sieraad voor de wijk. De Buurtvereniging de Bouwerwei onderhoudt en koestert dit kunstwerk reeds 75 jaar. Deze fontein wordt ook in vele liederen van Gerard Heijltjes bezongen, b.v. wasser vang a tse sjprietse, wasser kom eroes.Als je aan dit verzoek kunt voldoen zou ik me zeer vereerd voelen. Hartelijke groet Ruud Moonen

 

29 januari

Contact met Mark Sterk, voorzitter van de dialect vereniging D’r Wauwel – Kerkrade- West. Een uitnodiging om voor te dragen op hun dialect-avond, 18 maart. Ik heb hem laten weten, dat ik bereid ben om te komen. Maar, Ik geef wel aan dat ik het belangrijk vind om te weten wat het programma inhoudt. Om te voorkomen dat ik in een kolderieke avond terecht kom. Daar ben ik niet op mijn plaats. Hij heeft er alle begrip voor en komt er op terug.

  Activiteiten februari 


1 februari
Ontvangst door Burgemeester Petra Dassen en wethouder Jo Schlangen. Ik heb me geprezenteerd als stadsdichter en mijn plannen wat betreft het functioneren als stadsdichter kunnen uitleggen.

11 februari
Interview In het L1-kultuur-radioprogramma met Jorien Linssen. Hierbij mijn gedicht 'orins'voorgelezen.

24 februari

‘Plat-vorm’ in d’r Sjlaagboom. Maandelijkse cultuur-bijeenkomst 15 – 17 uur. We starten om 14.45 óp het Buberplein bij het 'doe en iech' monument met voordrachten.


  Activiteiten maart 

11 maart
Opening Boekenweek bij Boekhandel Deurenberg met een interview van Marc Charlier. Muzikale ondersteuning van Wiel Hamers en Noor VanHommerig.

14 maart
Vergadering in het cultuurcentrum HuB met cultuurmedewerker.

17 maart
Jazznight in de Hub. Voordrachten samen met Loek van de Weijer en Piet Nieuwenhuizen. Muziek door Wiel hamers.

23 maart
Gesprek met Agnes de Pont en Huub van het spirituele en filosofische genootschap 'De drie ringen' over mijn lezing op 8 mei a.s. in het Sjevemethoes.

24 maart
Gesprek met Patrick Ypelaar van Beleef Kerkrade, samen met een culturele medewerkster. Een kennismaking en ideeën uitgewisseld omtrent het functioneren van de Stadsdichter. Beleef wil de stadsdichter promoten. Maandelijks een gedicht schrijven m.b.t. het onderwerp van de tv. uitzending en dit voorlezen. Er wordt gestart met een interview van Fer Kousen


31maart
De maandelijkse PlatVorm bijeenkomst. We bespreken:
- de audiozuil: regelmatig meerdere keren in het jaar met gedichten van mij en andere schrijvers, ook van jeugd en kinderen. Gonda Engels, ambtenaar van cultuur, stelde eerder voor om de zuil, als het park niet mogelijk was (door verbod om te graven) te plaatsen op het Buberplein.
- voorstel van de burgemeester: opschriften van gedichten op gemeente-auto’s
- gedicht op de stoep langs de Rodahal
- komende jaar een monumententocht te organiseren in de wijken met poëzie en muziek, met de Beleefbus. Marc wijst erop, dat de bus kostbaar is. De bijdrage van de gemeente is maar een klein deel
- het optreden van het PlatVorm bij Kirchroa jeet plat. Bijeenkomst op het Buberplein met voorlezen, muziek is daar niet toegestaan, wel op de weg naar de galerie. In de galerie voorlezen en muziek met Wiel en Noor. Echter de galerie van Recep is gesloten. Ik heb een aanbod gekregen van de kunstenaar Harry Nelissen in de nieuw te openen galerie in de passage.

 

  Activiteiten april 
1 april
Het gedicht 'Kaffeberg' voorgelezen bij de begrafenis van Kep Meisters.

15 april
Gedicht voorgelezen bij de reunie van de Blijde Boodschapschool, schooljaar 80/81

17 april
Een verzoek van de burgemeester een gedicht te schrijven ter nagedachtenis van het overlijden van Gino, een jaar geleden.

19 april
Met Hans Schillings basisscholen bezocht om het Kelderprojekt te prezenteren.


28 april
‘Plat-vorm’ in d’r Sjlaagboom. Maandelijkse cultuur-bijeenkomst 15 – 17 uur. We starten om 14.45 óp het Buberplein bij het 'doe en iech' monument met voordrachten.

  Activiteiten mei 
1 mei
'Het themagedicht  van de maand mei 2023  'mam voorgelezen in de meimaandviering Leenderkapel Landgraaf. Het gedicht is afgedrukt op een gedachtenisprentje.

3 mei
Gesprek met wethouder Jo Schlangen en culuurambtenaren Gonda Engels en Marie-Jose van Tilburg over de stand van zaken m.b.t. de Stadsdichter.

4 mei
Bij de Dodenherdenking lees ik de tekst 'Normandië' en het gedicht 'Hakke' voor.

5 mei
Twee voorstellingen van  ‘D’r kelder’, in Bocholtz en de HuB Kerkrade. Die dag stuur ik ook het gedicht I ‘Roller’ ter nagedachtenis aan Gino naar de burgemeester.

8 mei
Lezing bij de 'Drie Ringen' in Sjevemethoes met muzikale ondersteuning van Wiel Hamers en Noor Vanhommerig.

17 mei

Bijeenkomst op het stadhuis met informatie over de cultuurnota: stadsgesprekken. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 22 mei in het patronaat te Bleijerheide. Thema: Stadsgesprek Muziekverenigingen. Het is de bedoeling dat ik bij de opening een gedicht voordraag om een aanzet te geven voor het gesprek.

22 mei

Programma cultuurnota in het patronaar Bl’heide.  Aanvang 17 uur. Repetitie, bespreking en lunch. 19.30 aanvang programma. Ik heb Klömrek (proza) en gedicht Sjpraose voorgedragen.

26 mei
De maandelijkse PlatVorm bijeenkomst.

31 mei
Gedichten 'Lies' en 'Sjpel' opgenomen voor  het tv.programma Van Beleef.

 

  Activiteiten juni 

 

1 juni
Gesprek met Wim de Groot, voorzitter van het Lambertuskoor en Bert Schiffelers, beeldhouwer, om een gedicht te schrijven bij het beeld dat door Bert vervaardigd is bgv. het 150jr. jubileum van het Lambertuskoor. Verzoek om er een gedicht bij te schrijven. Een zin of meer komt hiervan op het beeld. De onthulling is op 17 sept.

2 juni Het gedicht 'Lid'  heb ik geschreven en verstuurd naar Wim en Bert.

11 juni Ik neem deel aan een website van  Jos Smeets: https://www.verwondering-hetcollectief.nl/agenda/
Met Jos heb ik samengewerkt in het Ailbertusprojekt. Dit heeft geen doorgang gehad. We werken aan een nieuwe opzet voor 2024

Een verzoek van Marc Charlier en Marc HermansBetreft Walk om deel te nemen aan  het Walk on Kalk Festival. Een literaire wandeling. Hieraan neem ik deel samen met de muziek van Wiel Hamers en zang van Noor Vanhommerig.

Een verzoek van de wethouder Jo Schlangen een gedicht te schrijven voor op de deur van zijn kantoor.

21 juni Bespreking over het plaatsen van de audiozuil op het Buberplein met gemeenteambtenaren Gonda Engels, Marie José VandeWeijer en Peter Geerdes van Slimstalleren.

22 juni
Gesprek met de HuBmedewerkers Raoul Deckers, Carla Aarts en Dionne Wetzelaer over de workshops met kinderen.

29 juni

De maandelijkse PlatVorm bijeenkomst.

  Activiteiten juli 

 

6 juli
Stuur op verzoek van Dionne Wetzelaar een aantal kindergedichten voor hun kinderactiviteit tijdens Kirchroa jeet plat naar de HuB.

 

17 juli
Vergadering van Veldeke in Sittard over continuering van het Veldgewas. Een initiatief van Wim Kuipers om poëzie te verzamelen van Limb. Schrijvers die hij van commentaar voorzag. Dit ios in de vergetelheid geraakt. Bèr Brouns, hoofdbestuurder heeft de draad opgepakt om Veldgewas nieiw leven in te blazen. Er komt een professionele site. Hij heeft schrijvers, waar onder ik,  die zitting hebben genomen in de kring van ‘sjrievers va deens’ (sturen iedere maand een gedicht en/of een prozatekst in) uitgenodigd om samen met de redactie van gedachte te wisselen.

 

24 juli
Bespreking met Jos Smeets over het hernieuwde Ailbertusprojekt in de kerk van Rolduc samen met de fanfare van Landgraaf en organist Jo Loupen.

 

27 juli
De maandelijkse PlatVorm bijeenkomst.


  Activiteiten augustus 
 

22 augustus
Vergadering met HuBmederwerkers Dionne Wetzelaer, Carla Aarts, Raoul Deckers. Er blijkt weinig ruimte te zijn in de programmering van de HuB voor de workshopactiviteiten van de Stadsdichter.

 

25 augustus
De maandelijkse PlatVorm bijeenkomst.

27 augustus

Bouwerwei; sjpringbronfes. Ik ben gast bij de eucharistieviering, de ceremonie bij de fontein en de koffietafel in het patronaat met een nazit.Het gedicht 'bron', dat ik geschreven heb voor deze gelegenheid is afgedrukt  op een speciale feestkaart voor alle deelnemers aan het feest.

 

28 augustus

Tv. opnames voor Beleef Kerkrade van de gedichten:  'lid'  en 'besjtoa'.

  Activiteiten september 

8 september
Repetitie met het St.Lambertuskoor en Wiel Hamers, Noor van Hommerigh.

9 september
Meet en Greet op de open dag in de HuB met o.a. de Stadsdichter.

12 september
Ontmoeting met leden van de harmonie Philomena: dirigent Jos Kuipers, klarinetist Jos Offermans. We bespreken ons gezamenlijke optreden bij  het evenement 'Sjevemet leëft.

Gesprek met Jo Piefer, voorzitter Ouderenbond Heerlen en voor malige voorzitter Volkstoneel kerkrade. Hij werkt aan thematische theaterprodukties. We bespreken eventuele toekomstige  samenwerking.

15 september
Tweede repetitie met het St.Lambertuskoor.

16 september
Het evenement Kirchroa jeet plat:


Opname in de Eurodestudio van het lied waar ik met Erwin Lennaarts aan de teks heb geschreven.

13.30 u Start op het Buberplein met voordrachten van Loek van de Weijer en Hans Schillings. Op de trappen van het plein mijn voordracht van het gedicht 'Tritte'  met muziek van Wiel Hamers. Daarna een wandeling naar de galerie in het voormalige pand Bergstein, ook nu met muziek van Wiel. In de galerie een programma in de geest van Literatuur, Muziek en Beeld. Voordrachten van Loek, Hans en ik. Muziewk en zang van Wiel en Noor.

17 uur Deelname aan het evenement Sjevemet Leëft. Ik draag een tekst voor met het thema: verbinding in de wijk en het gedicht Sjevemet leëft.

17 september
Onthulling St Lambertusbeeld met voordracht van het gedicht lid. Met muzikale ondersteuning van het St'Lambertuskoor en soliste Noor van Hommerigh. Wiel Hamers componeerde de muziek.


24 september
Herdenking van de Bevrijding van Kerkrade en uitreiking van de internationale vredesprijs.  Ik draag de tekst 'Sjtanketsel’ en het gedicht ‘jrenspöal’ voor. De muzikale begeleiding is van Wiel Hamers.

 

26 september

Bespreking in de HuB met Carla Aarts en Dionne Wetzelaer. Twee workshops gepland in de Sinterklaastijd met liedjes zingen, surprises en gedichten maken.


29 september
‘Plat-vorm’ in d’r Sjlaagboom. Maandelijkse cultuur-bijeenkomst 15 – 17 uur. We starten om 14.45 óp het Buberplein bij het 'doe en iech' monument met voordrachten.
 

30 sept
Uitvoering met Wiel en de gezamenlijke Kerkraadse jeugdharmonie op het kerkhof in Margraten. Met rondleiding van Hans.
Rondleiding op het militaire kerkhof van Margraten voor de gezamenlijke jeugdharmonie Kerkrade door hans Schillings. Als afsluiting een concert door de harmonie. Hierbij draag ik de tekst ‘Normandië’ voor en het gedicht “Hakke’ met muzikale begeleiding Wiel Hamers.


  Activiteiten oktober

2 oktober
Bespreking met Jos Smeets, componist, van het Ailbertusprojekt in het najaar 2024. Met optreden van de fanfare Rimburg en organist Jo Loupen. Jos en ik schrijven het script voor het programma. Ik zal er optreden als de pelgrim in het verhaal.


10 oktober
Verzoek van Ad en Leny Maarschalkerweert om enkele regels te schrijven ter aanbeveling van hun artistieke projekt: de realistie van het Gesamtkunswerk 'Dirigent'. Het is een interactief beeld met als thema : zonne-en windenergie gecombineerd met muziek van de componist Hardy Mertens.


15 oktober
Boek prezentatie van Miensjemiensj in d’r Sjlaagboom, door Maurice Hinzen. Hij overhandigde Jo Paas, wethouder van cultuur en mij de eerste exemplaren. Ik droeg er de gedichten ‘Herfst’ en ‘Lettere’ voor.

 

21 oktober
Presentatie met informatie over het monument ‘dirigent’ door Ad Maarschalkerweert. Ik droeg er de vogende tekst voor:

Dirigent. E bild va verbóngeheet. I lieteratoer, moeziek en bild. Sjun um doa e deel va tse zieë. Noa d’r Buberplai werm ing interactieve plaatsj i Kirchroa. Ing mieëweëd uur ós perzeunlieg leëve. In mieng tsiet als sjtadsdiechter bin iech dökser in de jeleëjeheet jeweë um tse kanne zage, dat in ing tsiet woa-i de miensjliegheet zoeë ónger droek sjteet, de democratie hei en doa jewald weëd aajedoa, verbóngeheet ’t woad is um doa jet i tse kanne betseechene. Ad, doe has miech jevroagd um inkele rejele óp papier tse zetse um dis uniek bild mit ónger andach tse bringe. Jans jeer. Iech vöal miech hei-mit zier verbónge. Zicher oes zörg vuur de  miensjliegheet. Rejele woa-i de elemente zon en wink; alle plaatzje, alle lu, alle tsiete i verwirkd zunt. Joa, verbóngeheet tusje plaatsje, jenerastsiejoeëne, tsiet. Vier junt noa mörje woa d’r daag va hu jister weëd. Ing ier um hei e deel va tse kanne zieë.

in d’r oam van d’r wink  klinke moeziektuen
umerme lu van os bis wes
va zude bis norde
sjenke inne ieëwieje tsieter vuur inne zonnedans
va diech en miech

23 oktober
Bijeenkomst in de HuB met medewerker Carla Aarts, stadsdichter van Heerlen 2017-2019 Merlijn Huntjens en samensteller open podium Sittard, Drik Heffels. We bespreken de poëzieweek in jan. 2024. Er zal  op 31 jan een open podium zijn. Ik treed er op samen met muziek van Wiel Hamers en zang van Noor van Hommerigh.25 oktober
Met Jos Smeets aan het Ailbertusprojekt gewerkt.
In de avonduren krijg ik bezoek van Rik Caumon, Raoul Deckers en Jan-Willem Buck met de mededeling dat id de pretentieuze carnavalsorder D'r Sjwatse Kater klrijg.


27 oktober|
‘Plat-vorm’ in d’r Sjlaagboom. Maandelijkse cultuur-bijeenkomst 15 – 17 uur. We starten om 14.45 óp het Buberplein bij het 'doe en iech' monument met voordrachten.

30 oktober
Opname van de gedichten 'Tritte' en 'Sjterejlans' bij Beleef tv. Kerkrade.


  Activiteiten november

3 november
Lei Knebel corrigeerde de Duitse tekst voor 'D'r Kelder'. Ik heb de correcties in gevoerd.


14 november
Verzoek van Dion Ritten om komend jaar in december deel te nemen aan het Kerstzangfestijn bgv. het 10 jarig bestaan Van CantaYoung.


16 november
Verzoek van Lieke Mooren, cultuurverslaggever van De Limburger om deel te nemen aan een gesprek met haar en de Stadsdichters van Heerlen en Venlo voor een eindejaarsverhaal.


Verzoek van Aimée Brul en Désirée Hendriks, leerkrachten van de basisschool De Steltloper, om deel te nemen aan de jury van de voorleeswedstetijd.