lees hier meer over: 

 

 INTRO 

 

 EDUCATIE 

 

 COMMUNICATIE 

 

 ACTIVITEITEN 

 

 NIEUWSBRIEF 

 

 

Update activiteiten stadsdichter periode december 2022- heden

 

 

  Eerdere relevante activiteiten  

 

De Drie Ringen, centrum voor spiritualiteit en zingeving, nodigde mij in het kader van de Boekenweek uit voor een lezing over mijn boek ‘D’r jank van de tsiet’. Echter door corona werd de bijeenkomst twee maal uitgesteld. De nieuwe datum is 8 mei 19.30 –21.30 u. Entree 10 euro incl. koffie en vla.

 

Jotja Bessems, een documentaire-maakster uit Utrecht benaderde mij om mee te werken aan een documentaire over grenzeloos contact. We hebben ideeën uitgewisseld en het Wormdal bezocht. Ik heb een gedicht geschreven over grenzen. Jotja verfilmde eerder een documentaire over de bevrijdingsmanifestatie in Kerkrade. De komende jaren zal gewerkt worden aan de realisatie van de documentaire.

 

Evelien, medewerkster van verzorgingshuis Kling Nullet heeft contact gezocht. Zij nodigt mij uit om voor te dragen in de poëzieweek. Een oud-leerling heeft haar hiervoor getipt. Ze is enthousiast over mijn gedichten.

 

Erwin Lennarts, medewerker van RTVMaastricht heeft mij benaderd om hem te

assisteren de tekst van een lied uit het oosten van het land te vertalen in de Kerkraadse taal. Erwin komt zelf uit Wahlwiller. Ik leerde hem kennen bij een Veldeke avond van de kring Rónk um Mamelis in de bibliotheek van het klooster Wittem. Hij zong bij de muziekgroep L3. Ik droeg er voor. Net als de Maastrichtse schrijfster Vivianne Rijnders. Toen werd het idee geboren voor het programma Lieteratoer i Moeziek en Bild.

In de Leenderkapel Landgraaf is in de maand mei Mariavieringen. Ik heb het verzoek gekregen om het thema-gedicht van dit jaar te schrijven en voor te dragen bij de opening op 1 mei. Ik heb me laten inspireren door mijn herinnering aan mijn moeder Maria.

 

Dialectgedicht voor de expositie 450 jaar Nederland i.o.v. Hans Schillings

Dialectgedicht voor permanente expositie Nazitijd i.o.v. Hans Schillings
 

 

 

 

  Activiteiten december   

 

14 december

Benoeming stadsdichter

Correspondentie met twee componisten Jos Bruls en Willie Arets die ideeën voor muziek & poëzie met me deelden en willen oppakken

23 december

Bijeenkomst van de ‘Plat-vorm’ groep, Marc Charlier (voorzitter jury Stadsdichter), Loek van de Weijer (collega-schrijver, o.a. de wekelijkse Jinne Prul- feuilleton in de Via), Hans Schillings (voorzitter Oranjevereniging) Piet Nieuwenhuizen (schrijver). Steeds de laatste vrijdag van de maand zullen we in d’r Sjlaagboom tussen 15 en 17 uur in een ontspannen sfeer het culturele leven van Kerkrade bespreken. Eventueel kunnen meerdere personen aanschuiven om aan het gesprek deel te nemen.

 

 

  Activiteiten januari  

 

2 januari

Bijeenkomst in Sittard bij schrijfster Lizette Colaris. Samen met de Kerkraadse schrijvers Loek van de Weijer, Piet Nieuwenhuizen bespreken wij ons derde Lieteratoer, Moeziek en Bild programma op 23 januari. Een samenspel van muziek, Wiel Hamers, beelden, Peter Geerdes en taal, Kerkrade Sittard. Lizette vervangt Vivianne Rijnders.

 

Het boek Vasteloavendvrundsjes van Vivianne Rijnders heeft Loek bewerkt in het Kerkraads. In de Carnavalstijd bezoekt hij met meerdere schrijvers basisscholen om het boek aan de kinderen uit te delen en te bespreken. Dit jaar voor de derde keer.

 

4 en 19 januari

Muziekbespreking van het programma Lieteratoer i Moeziek en Bild bij pianist Wiel

Hamers

 

11 januari

Interview met Rainier Eggen van RTV Parkstad 20.15 – 21.15 u

 

12 januari

Gesprek met Marc Charlier omtrent de functie van de  stadsdichter .Aansluitend gesprek Carla Aarts en Marc in de HuB. Kennismaking en afspraak regelmatig bij elkaar te komen om aan een idee te werken voor het stimuleren van betrokkenheid van jongeren doelgroepen.

 

16 januari

Telefonische afspraak  met Sidney van de Berg van de Stichting Positieve Stad. Met hem heb ik samengewerkt in het project van Kerkrade West. Een groep van kunstenaars, rappers, cineast, muralist gaven samen vorm aan een idee voor verbondenheid tussen mensen en tijd in een wijk. Het idee van verbondenheid zal een basis kunnen zijn voor een betrokkenheid van jeugd bij poëzie en dialect. Het kan mogelijk leiden tot de functie van een jeugdstadsdichter.
 

17 januari

Contact met Evelien van zorginstelling Kling Nullet. Ik bezoek op 25 januari drie woonvormen. Telkens 20 min. Ik ben er om 10 u. om voor te bespreken. De start is om 10.30u.


18 januari

De tekst van het lied van Erwin besproken in de studio van Patrick Pesch. De opnames van het lied zal na de Carnaval plaats vinden. Ook de videoregistratie van de clip. Aan de realisatie neem ik deel.


19 januari

Gesprek met Hans Schillings, het onderwerp is ons gezamenlijke bezoek aan de basisscholen om aandacht te vragen voor D’r Kelder. We zullen de mogelijkheid onderzoeken om documentatiemateriaal samen te stellen. We denken aan een poster en lesbrief en het originele verhaal van D’r Kelder. Dit samen in een goed verzorgd pakket. Belangrijk is om hier via subsidie de benodigde financiën te verkrijgen. Dit geldt ook voor het theaterprojekt van d’r Kelder.

Gesprek Carla Aarts in de HuB. De voortgang van het idee Kinderkaalkloep aan de hand van artikel op mijn website. Volgende bijeenkomst 2 februari.

 

25 januari

Activiteit tijdens poëzieweek  in drie woongroepen Kling Nullet.

 

26 januari

Lieteratoer i Moeziek en Bild programma, kleine zaal van de HuB.

 

27 januari

‘Plat-vorm’ in d’r Sjlaagboom. Maandelijkse cultuur-bijeenkomst 15 – 17 uur

 

28 januari

Verzoek van Ruud Moonen om een gedicht te schrijven voor de historische folder over de Wilhelminafontein.

Beste Wim, De Wilhelminafontein te Bleijerheide, ontwerp van mijn vader, kunstenaar Piet Moonen, bestaat 27 augustus 2023, 75 jaar. Het kan zijn dat het feest comité  jou vraagt een kort gedicht te schrijven voor in een historische folder. De niet meer weg te denken fontein is een sieraad voor de wijk. De Buurtvereniging de Bouwerwei onderhoudt en koestert dit kunstwerk reeds 75 jaar. Deze fontein wordt ook in vele liederen van Gerard Heijltjes bezongen, b.v. wasser vang a tse sjprietse, wasser kom eroes.Als je aan dit verzoek kunt voldoen zou ik me zeer vereerd voelen. Hartelijke groet Ruud Moonen

 

29 januari

Contact met Mark Sterk, voorzitter van de dialect vereniging D’r Wauwel – Kerkrade- West. Een uitnodiging om voor te dragen op hun dialect-avond, 18 maart. Ik heb hem laten weten, dat ik bereid ben om te komen. Maar, Ik geef wel aan dat ik het belangrijk vind om te weten wat het programma inhoudt. Om te voorkomen dat ik in een kolderieke avond terecht kom. Daar ben ik niet op mijn plaats. Hij heeft er alle begrip voor en komt er op terug.

  Activiteiten februari 


1 februari
Ontvangst door Burgemeester Petra Dassen en wethouder Jo Schlangen. Ik heb me geprezenteerd als stadsdichter en mijn plannen wat betreft het functioneren als stadsdichter kunnen uitleggen.

11 februari
Interview In het L1-kultuur-radioprogramma met Jorien Linssen. Hierbij mijn gedicht 'orins'voorgelezen.

24 februari

‘Plat-vorm’ in d’r Sjlaagboom. Maandelijkse cultuur-bijeenkomst 15 – 17 uur. We starten om 14.45 óp het Buberplein bij het 'doe en iech' monument met voordrachten.


  Activiteiten maart 

11 maart
Opening Boekenweek bij Boekhandel Deurenberg met een interview van Marc Charlier. Muzikale ondersteuning van Wiel Hamers en Noor VanHommerig.

14 maart
Vergadering in het cultuurcentrum HuB met cultuurmedewerker.

17 maart
Jazznight in de Hub. Voordrachten samen met Loek van de Weijer en Piet Nieuwenhuizen. Muziek door Wiel hamers.

23 maart
Gesprek met Agnes de Pont en Huub van het spirituele en filosofische genootschap 'De drie ringen' over mijn lezing op 8 mei a.s. in het Sjevemethoes.

24 maart
Gesprek met Patrick Ypelaar van Beleef Kerkrade, samen met een culturele medewerkster. Een kennismaking en ideeën uitgewisseld omtrent het functioneren van de Stadsdichter. Beleef wil de stadsdichter promoten. Maandelijks een gedicht schrijven m.b.t. het onderwerp van de tv. uitzending en dit voorlezen. Er wordt gestart met een interview van Fer Kousen


31maart
De maandelijkse PlatVorm bijeenkomst. We bespreken:
- de audiozuil: regelmatig meerdere keren in het jaar met gedichten van mij en andere schrijvers, ook van jeugd en kinderen. Gonda Engels, ambtenaar van cultuur, stelde eerder voor om de zuil, als het park niet mogelijk was (door verbod om te graven) te plaatsen op het Buberplein.
- voorstel van de burgemeester: opschriften van gedichten op gemeente-auto’s
- gedicht op de stoep langs de Rodahal
- komende jaar een monumententocht te organiseren in de wijken met poëzie en muziek, met de Beleefbus. Marc wijst erop, dat de bus kostbaar is. De bijdrage van de gemeente is maar een klein deel
- het optreden van het PlatVorm bij Kirchroa jeet plat. Bijeenkomst op het Buberplein met voorlezen, muziek is daar niet toegestaan, wel op de weg naar de galerie. In de galerie voorlezen en muziek met Wiel en Noor. Echter de galerie van Recep is gesloten. Ik heb een aanbod gekregen van de kunstenaar Harry Nelissen in de nieuw te openen galerie in de passage.

 

  Activiteiten april 
1 april
Het gedicht 'Kaffeberg' voorgelezen bij de begrafenis van Kep Meisters.

15 april
Gedicht voorgelezen bij de reunie van de Blijde Boodschapschool, schooljaar 80/81

17 april
Een verzoek van de burgemeester een gedicht te schrijven ter nagedachtenis van het overlijden van Gino, een jaar geleden.

19 april
Met Hans Schillings basisscholen bezocht om het Kelderprojekt te prezenteren.


28 april
‘Plat-vorm’ in d’r Sjlaagboom. Maandelijkse cultuur-bijeenkomst 15 – 17 uur. We starten om 14.45 óp het Buberplein bij het 'doe en iech' monument met voordrachten.

  Activiteiten mei 
1 mei
'Het themagedicht  van de maand mei 2023  'mam voorgelezen in de meimaandviering Leenderkapel Landgraaf. Het gedicht is afgedrukt op een gedachtenisprentje.

3 mei
Gesprek met wethouder Jo Schlangen en culuurambtenaren Gonda Engels en Marie-Jose van Tilburg over de stand van zaken m.b.t. de Stadsdichter.

4 mei
Bij de Dodenherdenking lees ik de tekst 'Normandië' en het gedicht 'Hakke' voor.

5 mei
Twee voorstellingen van  ‘D’r kelder’, in Bocholtz en de HuB Kerkrade. Die dag stuur ik ook het gedicht I ‘Roller’ ter nagedachtenis aan Gino naar de burgemeester.

8 mei
Lezing bij de 'Drie Ringen' in Sjevemethoes met muzikale ondersteuning van Wiel Hamers en Noor Vanhommerig.

17 mei

Bijeenkomst op het stadhuis met informatie over de cultuurnota: stadsgesprekken. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 22 mei in het patronaat te Bleijerheide. Thema: Stadsgesprek Muziekverenigingen. Het is de bedoeling dat ik bij de opening een gedicht voordraag om een aanzet te geven voor het gesprek.

22 mei

Programma cultuurnota in het patronaar Bl’heide.  Aanvang 17 uur. Repetitie, bespreking en lunch. 19.30 aanvang programma. Ik heb Klömrek (proza) en gedicht Sjpraose voorgedragen.

26 mei
De maandelijkse PlatVorm bijeenkomst.

31 mei
Gedichten 'Lies' en 'Sjpel' opgenomen voor  het tv.programma Van Beleef.

 

  Activiteiten juni 

 

1 juni
Gesprek met Wim de Groot, voorzitter van het Lambertuskoor en Bert Schiffelers, beeldhouwer, om een gedicht te schrijven bij het beeld dat door Bert vervaardigd is bgv. het 150jr. jubileum van het Lambertuskoor. Verzoek om er een gedicht bij te schrijven. Een zin of meer komt hiervan op het beeld. De onthulling is op 17 sept.

2 juni Het gedicht 'Lid'  heb ik geschreven en verstuurd naar Wim en Bert.

11 juni Ik neem deel aan een website van  Jos Smeets: https://www.verwondering-hetcollectief.nl/agenda/
Met Jos heb ik samengewerkt in het Ailbertusprojekt. Dit heeft geen doorgang gehad. We werken aan een nieuwe opzet voor 2024

Een verzoek van Marc Charlier en Marc HermansBetreft Walk om deel te nemen aan  het Walk on Kalk Festival. Een literaire wandeling. Hieraan neem ik deel samen met de muziek van Wiel Hamers en zang van Noor Vanhommerig.

Een verzoek van de wethouder Jo Schlangen een gedicht te schrijven voor op de deur van zijn kantoor.

21 juni Bespreking over het plaatsen van de audiozuil op het Buberplein met gemeenteambtenaren Gonda Engels, Marie José VandeWeijer en Peter Geerdes van Slimstalleren.

22 juni
Gesprek met de HuBmedewerkers Raoul Deckers, Carla Aarts en Dionne Wetzelaer over de workshops met kinderen.

29 juni

De maandelijkse PlatVorm bijeenkomst.

  Activiteiten juli 

 

6 juli
Stuur op verzoek van Dionne Wetzelaar een aantal kindergedichten voor hun kinderactiviteit tijdens Kirchroa jeet plat naar de HuB.

 

17 juli
Vergadering van Veldeke in Sittard over continuering van het Veldgewas. Een initiatief van Wim Kuipers om poëzie te verzamelen van Limb. Schrijvers die hij van commentaar voorzag. Dit ios in de vergetelheid geraakt. Bèr Brouns, hoofdbestuurder heeft de draad opgepakt om Veldgewas nieiw leven in te blazen. Er komt een professionele site. Hij heeft schrijvers, waar onder ik,  die zitting hebben genomen in de kring van ‘sjrievers va deens’ (sturen iedere maand een gedicht en/of een prozatekst in) uitgenodigd om samen met de redactie van gedachte te wisselen.

 

24 juli
Bespreking met Jos Smeets over het hernieuwde Ailbertusprojekt in de kerk van Rolduc samen met de fanfare van Landgraaf en organist Jo Loupen.

 

27 juli
De maandelijkse PlatVorm bijeenkomst.


  Activiteiten augustus 
 

22 augustus
Vergadering met HuBmederwerkers Dionne Wetzelaer, Carla Aarts, Raoul Deckers. Er blijkt weinig ruimte te zijn in de programmering van de HuB voor de workshopactiviteiten van de Stadsdichter.

 

25 augustus
De maandelijkse PlatVorm bijeenkomst.

27 augustus

Bouwerwei; sjpringbronfes. Ik ben gast bij de eucharistieviering, de ceremonie bij de fontein en de koffietafel in het patronaat met een nazit.Het gedicht 'bron', dat ik geschreven heb voor deze gelegenheid is afgedrukt  op een speciale feestkaart voor alle deelnemers aan het feest.

 

28 augustus

Tv. opnames voor Beleef Kerkrade van de gedichten:  'lid'  en 'besjtoa'.

  Activiteiten september 

8 september
Repetitie met het St.Lambertuskoor en Wiel Hamers, Noor van Hommerigh.

9 september
Meet en Greet op de open dag in de HuB met o.a. de Stadsdichter.

12 september
Ontmoeting met leden van de harmonie Philomena: dirigent Jos Kuipers, klarinetist Jos Offermans. We bespreken ons gezamenlijke optreden bij  het evenement 'Sjevemet leëft.

Gesprek met Jo Piefer, voorzitter Ouderenbond Heerlen en voor malige voorzitter Volkstoneel kerkrade. Hij werkt aan thematische theaterprodukties. We bespreken eventuele toekomstige  samenwerking.

15 september
Tweede repetitie met het St.Lambertuskoor.

16 september
Het evenement Kirchroa jeet plat:


Opname in de Eurodestudio van het lied waar ik met Erwin Lennaarts aan de teks heb geschreven.

13.30 u Start op het Buberplein met voordrachten van Loek van de Weijer en Hans Schillings. Op de trappen van het plein mijn voordracht van het gedicht 'Tritte'  met muziek van Wiel Hamers. Daarna een wandeling naar de galerie in het voormalige pand Bergstein, ook nu met muziek van Wiel. In de galerie een programma in de geest van Literatuur, Muziek en Beeld. Voordrachten van Loek, Hans en ik. Muziewk en zang van Wiel en Noor.

17 uur Deelname aan het evenement Sjevemet Leëft. Ik draag een tekst voor met het thema: verbinding in de wijk en het gedicht Sjevemet leëft.

17 september
Onthulling St Lambertusbeeld met voordracht van het gedicht lid. Met muzikale ondersteuning van het St'Lambertuskoor en soliste Noor van Hommerigh. Wiel Hamers componeerde de muziek.


24 september
Herdenking van de Bevrijding van Kerkrade en uitreiking van de internationale vredesprijs.  Ik draag de tekst 'Sjtanketsel’ en het gedicht ‘jrenspöal’ voor. De muzikale begeleiding is van Wiel Hamers.

 

26 september

Bespreking in de HuB met Carla Aarts en Dionne Wetzelaer. Twee workshops gepland in de Sinterklaastijd met liedjes zingen, surprises en gedichten maken.


29 september
‘Plat-vorm’ in d’r Sjlaagboom. Maandelijkse cultuur-bijeenkomst 15 – 17 uur. We starten om 14.45 óp het Buberplein bij het 'doe en iech' monument met voordrachten.
 

30 sept
Uitvoering met Wiel en de gezamenlijke Kerkraadse jeugdharmonie op het kerkhof in Margraten. Met rondleiding van Hans.
Rondleiding op het militaire kerkhof van Margraten voor de gezamenlijke jeugdharmonie Kerkrade door hans Schillings. Als afsluiting een concert door de harmonie. Hierbij draag ik de tekst ‘Normandië’ voor en het gedicht “Hakke’ met muzikale begeleiding Wiel Hamers.


  Activiteiten oktober

2 oktober
Bespreking met Jos Smeets, componist, van het Ailbertusprojekt in het najaar 2024. Met optreden van de fanfare Rimburg en organist Jo Loupen. Jos en ik schrijven het script voor het programma. Ik zal er optreden als de pelgrim in het verhaal.


10 oktober
Verzoek van Ad en Leny Maarschalkerweert om enkele regels te schrijven ter aanbeveling van hun artistieke projekt: de realistie van het Gesamtkunswerk 'Dirigent'. Het is een interactief beeld met als thema : zonne-en windenergie gecombineerd met muziek van de componist Hardy Mertens.


15 oktober
Boek prezentatie van Miensjemiensj in d’r Sjlaagboom, door Maurice Hinzen. Hij overhandigde Jo Paas, wethouder van cultuur en mij de eerste exemplaren. Ik droeg er de gedichten ‘Herfst’ en ‘Lettere’ voor.

 

21 oktober
Presentatie met informatie over het monument ‘dirigent’ door Ad Maarschalkerweert. Ik droeg er de vogende tekst voor:

Dirigent. E bild va verbóngeheet. I lieteratoer, moeziek en bild. Sjun um doa e deel va tse zieë. Noa d’r Buberplai werm ing interactieve plaatsj i Kirchroa. Ing mieëweëd uur ós perzeunlieg leëve. In mieng tsiet als sjtadsdiechter bin iech dökser in de jeleëjeheet jeweë um tse kanne zage, dat in ing tsiet woa-i de miensjliegheet zoeë ónger droek sjteet, de democratie hei en doa jewald weëd aajedoa, verbóngeheet ’t woad is um doa jet i tse kanne betseechene. Ad, doe has miech jevroagd um inkele rejele óp papier tse zetse um dis uniek bild mit ónger andach tse bringe. Jans jeer. Iech vöal miech hei-mit zier verbónge. Zicher oes zörg vuur de  miensjliegheet. Rejele woa-i de elemente zon en wink; alle plaatzje, alle lu, alle tsiete i verwirkd zunt. Joa, verbóngeheet tusje plaatsje, jenerastsiejoeëne, tsiet. Vier junt noa mörje woa d’r daag va hu jister weëd. Ing ier um hei e deel va tse kanne zieë.

in d’r oam van d’r wink  klinke moeziektuen
umerme lu van os bis wes
va zude bis norde
sjenke inne ieëwieje tsieter vuur inne zonnedans
va diech en miech

23 oktober
Bijeenkomst in de HuB met medewerker Carla Aarts, stadsdichter van Heerlen 2017-2019 Merlijn Huntjens en samensteller open podium Sittard, Drik Heffels. We bespreken de poëzieweek in jan. 2024. Er zal  op 31 jan een open podium zijn. Ik treed er op samen met muziek van Wiel Hamers en zang van Noor van Hommerigh.25 oktober
Met Jos Smeets aan het Ailbertusprojekt gewerkt.
In de avonduren krijg ik bezoek van Rik Caumon, Raoul Deckers en Jan-Willem Buck met de mededeling dat id de pretentieuze carnavalsorder D'r Sjwatse Kater klrijg.


27 oktober|
‘Plat-vorm’ in d’r Sjlaagboom. Maandelijkse cultuur-bijeenkomst 15 – 17 uur. We starten om 14.45 óp het Buberplein bij het 'doe en iech' monument met voordrachten.

30 oktober
Opname van de gedichten 'Tritte' en 'Sjterejlans' bij Beleef tv. Kerkrade.


  Activiteiten november

3 november
Lei Knebel corrigeerde de Duitse tekst voor 'D'r Kelder'. Ik heb de correcties in gevoerd.


14 november
Verzoek van Dion Ritten om komend jaar in december deel te nemen aan het Kerstzangfestijn bgv. het 10 jarig bestaan Van CantaYoung.


16 november
Verzoek van Lieke Mooren, cultuurverslaggever van De Limburger om deel te nemen aan een gesprek met haar en de Stadsdichters van Heerlen en Venlo voor een eindejaarsverhaal.


Verzoek van Aimée Brul en Désirée Hendriks, leerkrachten van de basisschool De Steltloper, om deel te nemen aan de jury van de voorleeswedstetijd.

18 november
Óp uitnodiging van het St.Lambertuskoor hun slotconcert bezocht in de St.Lambertuskerk, samen met Wiel Hamers.

19 november
Op een bijzondere locatie een voorstelling van D’r Kelder (het korte stuk over de evacuatie van Kerkrade in september 1944, van de hand van Wim Heijmans) uitgevoerd. In samenwerking met Oranjevereniging Kerkrade in de Willebrordkirche in Merkstein, bij gelegenheid van Volkstrauertag (de Duitse herdenkingsdag voor álle oorlogsslachtoffers).

23 november
Jurering van de voorleeswedstrijd op de basischool De Steltloper.

27 november
Interview samen met Rik Caumon bij Beleef Kerkrade tv. door Fer Kousen b.g.v. de toekenning van de orde D'r Sjwatse Kater

 

29 november
Sinterklaasgedichten schrijven met kinderen in de HuB. Carla Aarts, cultureelmedewerker van de HuB speelde accordeon e, illustreerde met de kinderen de gedichten.


  Activiteiten december

2 december

Het lied van Erwin Lennarts  en Patrick Pesch wordt samen met de Stadsdichter op verschillende locaties in Kerkrade opgenomen.

12 december
Interview van Lieke Mooren met de stadsdichters van Heerlen: Sven Vek, Venlo: Sef Derkx en Kerkrade Wim Heijmans in Roermond voor een artikel in de Leefkathern van De Limburger.

13 december
Gesprek Jo Paas, vervangend wethouder voor Jo Schlangen met de stadsdichter en Marc Charlier, voorzitter Benoemingscommissie Stadsdichter, op het Stadhuis.

14 december
Stadsdichter bespreekt het programma Lieteratoer i Moeziek en Bild van 7 maart in de HuB met Carla Aarts.

Ook het Open Podium op 31 januari bgv. de afsluitng van de poëzieweek passeert de revue. De stadsdichter opent samen Met Wiel Hamers (piano) en Noor Vanhommerig (zang) het programma.

30 december
Burgemeester verzoekt de stadsdichter een gedicht voor te dragen bij de nieuwjaarsreceptie op het Stadhuis.


 2024
  Activiteiten januari

1 januari
Nieuwjaarsereceptie. Het gedicht 'jediechsjniepele'voor gedragen.

13 januari
Video-opnames op de Natuurbegraafplaats Eygelshoven met Loek van de Weijer, Piet Nieuwenhuizen, Lizette Colaris, Peter Geerdes en de stadsdichter,


14 januari
Vivianne Reinders uit Maastricht stuurt me een verzoek meelezer te worden van haar boek pver Sint Servaas.

15 januari
Repetitie met Wiel Hamers en Noor Vanhommerig voor de muzikale bijdrag bij mijn speech tijdens de uitreiking van d'r Sjwatse kater.

20 januari
Uitreiking van d'r Sjwatse kater in de Rodahal tijdens het gala-diner in een sprookjes-achtige sfeer.

25 januari
Bespreking met Wiel Hamers over de komende uitvoeringen:  open podium bgv. de afsluiting poëzieweek en het programma Lieteratoer i moeziek en bild. Dit ook in de hUB besproekn met Carla Aarts.


29 januari
Opname Beleef Kerkrade t.v. in de Burgerlusthof van de gedichten: 'Vasteloavend' en 'vrugjoar'.


31 januari
Open podium in de HuB.

Verzoek van het gemeentebestuur om een spreuk te schrijven bgv. Beschermde status Limburgse Vlaai. De bakkers krijgen als geschenk een vlaschep met een spreuk. De stadsdichter schrijft twee spreuken: noen hant vier d’r vlaam en d’r naam, of: vlaam um óp tse sjuppe
. Hieruit kan een keuze genmaakt worden.

Verzoek van het gemeentebestuur om twee gedichten te schrijven voor de felicitatiebrieven naar de 80 en 90 jarigen. De stadsdichter stuurt de volgende gedichten:
 

erinneroeng
an jister
is vuur hu
‘ne wónsj
dat ’t sjunne
i mörje bliet


en:
 

jister weëd mieë
mörje bliet umdat
iech ‘t hu deel
mit diech


  Activiteiten februari

8 februari
Uitnodiging van Petra Dassen om de Jalasietzong te bezoeken. Ivm. ziekte kan de stadsichter hierbij niet aanwezig zijn.

16 februari
Bespreking met Wiel Hamers over het programma :Lieteratoer i Moeziek en Bild.

18 februari

Bespreking met Peter Geerdes over het programma Lieteratoer i Moeziek en Bild.

19 februari
Contact met Marc Charlier ivm. de opening van de Boekwinkel Deurenberg.

Contact met Aimée Brull, Basisschool de Steltloper en Matascha Rabuda, Basisschool De Blokkenberg. om het poëzieproject te bespreken.


23 februari
Platvorm
Aanwezig Marc Charlier, Gerdie Nacken, Ad Maarschalkerweerd, Ger Dautezenberg, Jos Smeets en de stadsdichter. Ad gaf een uiteenzetting over zijn monumentproject 'De dirigent'. Jos vertelde de stand van zaken bij het Ailbertusproject. En Marc deed dat over de opening van de Boekwinkel Deurenberg. Een interessant gesprek over taalgebruik en een dialoog tussen Ad en Jos over componeren.


  Activiteiten maart

1 maart
Tekstbespreking van Lieteratoer i Moeziek en Bild met Noor Vanhommerig.

2 maart
Programmabespreking Lieteratoer i Moeziek en Bild met Loek Van de Weijer, Maurice Hinzen, Peter Geerdes en stadsdichter

6 maart
Poëzieworkshop op de BS. De Steltloper, groep 8. Boeiend en zeer zinvol. Ze maken een prchtige collage van hun eigen gedichten en sturen die naar de stadsdcihter.

Tekstbespreking met Maurice Hinzen voor Lieteratoer i Moeziek en Bild. Hij vervangt Piet Nieuwenhuizen.

 

Een verzoek can Carla Aarts om voor te dragen in de HuB bij de opening van de literaire wandeling Kerkrade Heerlen.

7 maart
De opening van de literaire wandeling besproken met Marieke Uiterwaal, medewerkster  van de HuB.

Lieteratoer i Moeziek en Bild met Loek van de Weijer, Maurice Hinzen, de staddsdichter. Lizette Colaris is verhinderd. Haar tekstbijdrage werd geprojecteerd. Peter Geerdes zorgde voor de beelden. Schilderijen vanJohn Paffen. Muziek Wiel hamers, zang Noor VanHommerig.  Een prachtige bijeenkomst.Een werkelijke verbondenheid van lieteratuur, muziek en beelden. Fijne reacries van het publiek. en waardig slot van de cyclus Lieteratoer Moeziek en Bild in 4 delen.

13 maart
Verzoek van Marc Charlier om de opening te verrichten bij Biekwinkel Deurenberg. De burgemeester is verhinderd.

15 maart
Gesprek met Jos Smeets over het Ailbertusproject in de kerk van Rolduc, komend najaar, samen met de fanfare van Rimburg. Jos Smeets componeerde de muziek.En verzorgt de beeldprojecties met geluidregistratie. De stadsdichter  draagt voor in de rol van een pelgrim. Hij schreef samen met Jos het script.


16 maart
Opening van de Boekwinkel Deurenberg. De stadsdichter knipt het lint door. Draagt het gedicht 'jeveul va' voor dat hij speciaal voor deze gelegenheid geschreven heeft. En bood het aan als collage met een foto van een schrijfster op een bank in het kunstenaarskwartier aan de Donau ik Wenen.  De stadsdichter fotografeerde dit toen hij een bezoek bracht aan de stad Wenen. Peter Geerdes maakte het ontwerp voor de collage. Fotograaf Pötgens zorgde voor het drukwerk. Na de opening trad de stadsdichter op samen met muziek en zang van Wiel Hamers en Noor Vanhommerig in een programma met meerdere artiesten.

17 maart
Het gedicht  'aprilleefde'  verzonden naar Veldeke voor de april-aflevering van Veldgewas, de poëziebijdrage. Bèr Brounts van Veldeke verzocht om naast de Kerkraadse taal,  ook een Nederlandse vertaling mee te sturen. Dit ivm, de leesbaarheid.

22 maart
Vervolggesprek met Jotja Bessems, documentaire-maakster uit Utrecht. . Het accent ligt op de gedachte van Limit: grensgebied tussen loslaten en op weg naar het nieuwe. Ideeën uitgewisseld. Het wordt een documentaire met een combinatie van gesprekken, beelden en een verhaallijn. Ze heeft al opnames in het grensgebied van Mexico gemaakt. Muziek en zang van een muziekgroep uit El Paso: Los Liminals heeft heergeïnspireerd.

23 maart
Gesprek met Ruud Moonen en pianoleraar Henri Nijsten.
Het project rond 75 jaar geleden, dat in Kerkrade een collectief werd opgericht door de kunstschilder Piet Moonen. Een samenwerking tussen schilders en dichters. Bekende namen: o.a.  Piert Moonen, May Ernes (schilders), Jan Hanlo, Paul Haimont (dichters). Dit wordt herdacht met een expositie op Rolduc in september en oktober.  En 17 oktober een voorstelling in de HuB ,  met voordrachten uit het werk van toenmalige dichters. Ruud draagt het gedicht ‘Oote oote’ voor dat naam heeft gemaakt in de Ned. Literatuur. Met muziek van Wiel Hamers. En beelden van de kunstenaars van toen. Ik kreeg een uitgenodiging om als huidige dichter deel te nemen. Dit ook samen met Wiel Hamers en Noor VanHommerig.

26 maart
Verzoek van René Stevens, deelnemer aan de Viergetour, een 3 daagse pelgrimstocht van Sjevemet naar Vaux Sous Chevremont, om eengedcht te schrijven. Dit jaar lopen ze op 3, 4 en 5 mei. Op 4 mei maken ze bij een oorlogsmonument een korte halt, en herdenken ze de gevallenen. In het verleden heft dat gedaan door een gedicht voor te lezen, of een korte gedachte, of boodschap, passend bij de dodenherdenking. Dan 1 minuut stilte en verder lopen. René wil graag een gedicht van mij voordragen.

Een verzoek van de burgemeester en Hans Schillings om een gedicht te schrijven en voor te dragen, bgv. Koningsdag.

Uitnodiging van Dion Ritten voor een eerste bijeenkomst van het project 'Krismes klingt tsezame' op 12 april in de Muziekschool.

28 maart
Telefoongesprek met Jotja Bessems.

Afspraak voor een gesprek met de wethouder Jo Schlangen.


Gedicht geschrevwen voor René Stevens.

30 maart
Contact met René Leurs van de voetbalvereiniging Chëvremont ivm, mijn donatie voor hun projekt 'Goals4Water'.

  Activiteiten april

2 april

Opname van Beleef kerkrade-t.v. op het stadhuis van de gedichten: 'aprilleefde', 'hiezieg', en 'socio'.

4 april
Telofonisch contact met René Leurs. Een woord van dank voor mijn deelname aan hun project.

 

6 april
Opening van de literaire wandeling ‘bieb kerkrade naar bieb heerlen’ . Sfeervol en aandachtig publiek. Kennis gemaakt met de Maastrichtse jonge dichter ‘Kaya Erdinc’. Hij schreef het gedicht voor de jaargids van ’t Theater aan het Vrijthof. Lieke Heijmans stuurde mij zijn gedicht. Het is in meerdere talen geschreven: Maastricht, Duits, Nederl., Engels. Hij wil een afspraak maken om nader kennis te maken.

9 april
Bespreking met wethouder Jo Schlangen en ambtenaar Gonda Engels. Het voorstel van de audiozuil op het Buberplein werd goed onthaald. Krijgt een vervolg in de bespreking met de commissie. Geef uitleg over de Taaloverweging die ik geschreven heb omtent mijn visie op taal. In mijn contacten met de scholen zal ik het presenteren. De finciële vergoedingen van de stadsdichter zal Gonda met een HuB medewerker bespreken.

10 april
Telefonisch contact met Gonda Engels, omdat ik vergeten was het voorstel van Jo in de beginfase van mijn stadsdichterschap, om dienstauto's van de gemeente te voorzien van mijn dicht regels. En een voorstel Van de burgemeester om een boek uit te geven als representatie van de gemeente met gedichten van mij.

Antwoord van Gonda:

Zojuist de twee punten met de wethouder besproken. Voor wat betreft de spreuken op de auto’s gaat hij dit met zijn collega Geers bespreken.
Als die dit verder wil oppakken zorgen wij dat de juiste mensen bij elkaar worden gebracht. Voor wat betreft het boek dat als representatiegeschenk kan dienen: intern zal nagevraagd worden wie hier verder bij betrokken kan worden.

Zodra ik nieuwe informatie heb, kom ik bij je terug.


11 april
Gesprek met Hans in de HuB een een vertegenwoordiger (veiligheidssoecialist plitie) van Harmonie orkest Kerkrade over de 4 mei bijeenkomst. Tevens koningsdagviering besproken. Verder passeerden de visie van de stadsdichter op taal, het PlatVorm en het contact met de Buber en de audiozuil de revue.

12 april
Peter Geerdes kreeg een positief bericht van Gonda Engels over de audiozuil Binnenkort wordt een afspraak gemaakt om het project te bespreken.

Bijeenkomst in de muziekschool ivm. ket kersprojekt in het centrum van Kerkrade.

118  april
Workshop poëzie bij de BS. De Blokkenberg, groep 6,7. Leerkracht is Natascha Rabuda.

Gedicht 'mei' gestuurd naar Veldgewas,

20 april
Bijeenkomst bij Ruud Mohnen samen met Ruud Nijsten ivm. het programma schilder en dichter, 17 oktober in de HuB.

26 april
PlatVorm met Hans Schillings, Jos Smeets en Gerdie Nacken. Ondanks de geringe belangstelling vinden zij  het zinvol PlatVorm een vervolg te geven.

27 april
Koningsdag. Des tadsdichter draagt zijn gedicht 'aas' voor.

  Activiteiten mei

3 mei
Een bericht van Jenny Lonussen van Beleef Kerkrade, dat er een verschuiving is in de volgorde van thema's. Een verzoek om een ander gedicht op te nemen voor de maand juni.

44 mei
Dodenherdenking. De stadsdichter droeg zijn gedicht 'zuet' voor.

5 mei
Het gedicht 'jeer' gestuurd naar Veldgewas.

De stadsdichter kon niet aanwezig zijn bij het Bevrijdingsfeest. Hij nam 's afscheid van Yvette Geurts. Zij verzocht hem om een voordracht bij haar begrafenis.

8 mei
Begrafenis van de moeder van Wiel Hamers. Voor het bidprentje schreef de stadsdichter  een gedicht.

14 mei
Gesprek van Peter Geerdes met Gonda Engels en een collega mbt. de audiozuil. De procedure voor de plaatsing wordt gestart.

15 mei
Uitvoering van D'r Kelder bij de Bs. De Steltloper.

16 mei
Begrafenis van Yvette Geurts. Een voordracht van de stadsdichter en hij las haar afscheidsbrief voor.

17 mei
Bijeenkomst kerstmuziekprogramma in de muziekschool.

27 mei
Opname van het gedicht  'zommernaat' door Beleef t.v. Kerkrade bij de Boekwinkel Deurenberg.
Tevens met Patrick Ijpelaar het voorstel van de stadsdichter met scholen deel te nemen aan het jassenprojekt voor de maand december besproken.

28
Bericht van Aimée Brull, leerkracht van de BS. De Steltloper, ontvangen. Ze stuurt de gedichten die de kinderen hadden geschreven nav. de tehatervoorstelling D'r Kelder.

28 mei
Eem bericht van Bert Schroën, Bube rCollege. Een afspraak voor een gesprek van de stadsdichter en Anneke, docent Nerderlands op 11 juni.

 

30 mei
Verzoek van Dion Ritten een dialectbewerking te maken van het lied 'we wish you a merry christmas'.

31 mei
PlatVorm met Jos Smeets, Marc Charlier, Ad Maarschalkerweerd, Gerrie Nacken, Hans Schillings.  Thema's: maatschappelijke ontwikkelingen. Agressie, handhaving en de betekenis van de cultuur voor de leefomstandigheden; interview in de Volkskrant met de componist des vaderlands: met muziek conflicten oplossen; geen prestatie maar beleving; leven is een geschenk, verbinding door creativteit in de taal, vrije spelling bespaart energie.
Marc: in augustus start de procedure voor de nieuwe stadsdichter en het Romeinefestival; Ad:  aandacht voor het monument de dirigent; Hans, e.a. : D’r Kelder een succes op de Steltloper.

 
  Activiteiten juni

 

nieuwsbrief ix c